Vrouwenorganisatie Voorzij doet klemmend beroep op kamerleden om tegen de transgenderwet te stemmen

Vandaag heeft de Stichting voorij voor afgaand aan het debat in de Tweede Kamer morgen en overmorgen een klemmend beroep gedaan op de leden van de Tweede Kamer om tegen de transgenderwet te stemmen. En te kiezen voor de waardigheid, privacy, veiligheid en rechten van vrouwen.

Geacht kamerlid,

Morgen en woensdag behandelt uw kamer het voorstel om de transgenderwet te versoepelen. Wij hebben u al meerdere malen op de hoogte gesteld van onze bezwaren. We hebben u ook 30 vragen over de wet gestuurd, waaruit duidelijk wordt dat de wet belangrijke consequenties heeft voor vrouwen en meisjes en voor betrouwbare statistieken.

Hierbij doen we een klemmend beroep op u om tegen deze wet te stemmen.

De wet houdt in dat iedereen voortaan zonder enige controle zijn/haar geslacht kan veranderen op het stadhuis. Een man die zijn geslacht op die manier heeft laten veranderen, moet voortaan door iedereen en in elke situatie ALS VROUW behandeld worden. Doe je dat niet en maak je bijvoorbeeld onderscheid tussen ‘vrouwen’ met een penis en vrouwen met een vagina, dan is dat strafbare discriminatie.

Dit is slecht voor de privacy, waardigheid en veiligheid van vrouwen, want het ontneemt vrouwen het recht om ‘nee’ te zeggen tegen de aanwezigheid van mannen. Bijvoorbeeld in vrouwensport en in vrouwenruimten, zoals kleedkamers, Blijf van mijn Lijfhuizen en vrouwenslaapzalen. De overheid is straks verplicht om verkrachters, zodra ze claimen dat ze vrouw zijn, bij de vrouwen in de gevangenis te plaatsen. In de wet is op geen enkele manier rekening gehouden met dergelijke uitwassen en er zijn geen clausules opgenomen om de veiligheid van vrouwen en meisjes te waarborgen.

Wij zijn begripvol zijn ten opzichte van transgenders en tegelijk zijn we tegen de versoepeling van de transgenderwet. De wet geldt namelijk voor alle mannen, dus niet alleen voor transgenders, maar ook vóór pedoseksuelen, voyeuristen, exhibitionisten en verkrachters. Ook zij kunnen hun geslacht zonder enige toetsing formeel laten veranderen en mogen dan in ruimten die bedoeld zijn voor meisjes en vrouwen.

Je geslacht is een feit en dat staat vast bij de conceptie. Je genderidentiteit is een gevoel of fantasie en kan ook weer veranderen. Zo raken demente transvrouwen soms in de war als ze vrouw genoemd worden en gekleed zijn als vrouw en missen zij hun geslachtsdelen. Dat betekent dat die genderidentiteit niet is aangeboren. 

Een paar belangrijke consequenties van deze wet:
1. Mannen in de vrouwengevangenis. Waardoor vrouwen daar bloot gesteld worden aan wat het internationale oorlogsrecht marteling noemt. 
2. Mannen in de vrouwensport. Waardoor vrouwen niet meer kunnen winnen in hun eigen competitie, want mannen zijn per definitie sterker en hebben een beter uithoudingsvermogen.
3. Mannen in de vrouwenkleedkamers. Waardoor vrouwen verplicht worden zich te verkleden samen met mensen met een mannelijk lichaam en de facto voyeurisme en exhibitionisme niet meer strafbaar zijn voor mannen die claimen dat ze vrouw zijn.
4. Mannen in de vrouwenslaapzaal. Waardoor vrouwen in de vrouwenopvang en daklozenopvang en meisjes op kamp niet meer ontspannen kunnen slapen.
5. Mannen in de datingapps  en op bijeenkomsten van lesbiennes. Waardoor lesbiennes op hun hoede moeten zijn en onder druk komen te staan om heteroseksuele relaties aan te gaan.

Als deze wet wordt ingevoerd, kunnen vrouwen nooit meer ‘nee’ zeggen tegen de aanwezigheid van een man in vrouwenruimten, op vrouwenbijeenkomsten of in de vrouwensport.

Gezien het grote belang voor de helft van de Nederlandse bevolking, verwachten wij over deze wet hoofdelijk gestemd gaat worden en de partijdiscipline niet hoeft te gelden. 

Wij doen daarom een klemmend beroep op u om vrouwen en meisjes te beschermen en tegen deze wet te stemmen.

Met vriendelijke groet,

Caroline Franssen,
voorzitster stichting Voorzij