Voorzij is een ANBI-stichting

Voorzij is vanaf 22 november 2022 officieel een ANBI stichting. Dat betekent dat wij een Algemeen Nut Beogende Instelling zijn en je giften aan ons aftrekbaar zijn van je belastbaar inkomen.

Er is een drempel: het totale bedrag dat je aan ANBI stichtingen schenkt, moet minstens 1% van je belastbaar inkomen zijn om in aanmerking te komen voor aftrek. De minimale drempel is €60,00. Dus wat je boven het drempel bedrag schenkt, is aftrekbaar. Zie ook de uitleg van de belastingdienst onder het plaatje.


Wil jij ons ook steunen? Dat kan hier:

De belastingdienst schrijft er het volgende over:

U mag periodieke en gewone giften aan een ANBI aftrekken

U moet wel voldoen aan de voorwaarden.

Wat die voorwaarden zijn en wat het verschil is tussen periodieke en gewone giften, leest u bij Periodieke giften en gewone giften. Wat is het verschil?

Gewone giften

Voor de aftrek van gewone giften geldt een drempel en een maximum. Het bedrag boven de drempel mag u aftrekken. Maar niet meer dan het maximumbedrag.

Het drempelbedrag en het maximumbedrag van uw gewone giften hangen af van uw drempelinkomen. Dat is het totaal van uw inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3, maar zonder rekening te houden met uw persoonsgebonden aftrek. Als u online aangifte doet, hebben wij uw drempelbedrag ingevuld op het scherm waar u uw giften kunt aftrekken.

Het drempelbedrag is 1% van uw drempelinkomen, maar minimaal € 60. Wat u meer hebt gegeven, mag u aftrekken. Tot een maximumbedrag van 10% van uw drempelinkomen.

Periodieke giften

Voor de aftrek van periodieke giften geldt geen drempel. Maar vanaf 1 januari 2023 geldt wel een maximum. Dat maximum is € 250.000 per jaar.

Bent u vóór 4 oktober 2022 om 16:00 uur een periodieke gift aangegaan? Dan kunt u die tot 2027 nog helemaal aftrekken in uw belastingaangifte.

Hebt u een fiscale partner? Tel dan de giften van u en uw partner bij elkaar op

Bij gewone giften telt u ook de drempelinkomens op.

Weet u niet of u een fiscale partner hebt? Gebruik dan ons hulpmiddel Welke heffingskortingen kan ik krijgen?.