Vijf tips voor ouders van trans geïdentificeerde kinderen

Tijdens een van de bijeenkomsten van de Women’s Declaration of Human Rights gaf de Braziliaanse Eugenia Rodrigues vijf tips aan ouders met trans geïdentificeerde kinderen. Zij begeleid deze ouders al jaren. Het opvolgen van deze tips leidt tot de beste resultaten, is haar ervaring.

  1. Niet liegen. Je kind is niet geboren in een verkeerd lichaam. Hij is niet eigenlijk een meisje, zij is niet eigenlijk een jongen. Ga niet mee in wat het kind over zichzelf beweert. Ga ook niet mee met een naamsverandering. Maak hooguit gebruik van een koosnaampje.
  2. Support homoseksualiteit, biseksualiteit en gender-non conform gedrag. Spreek openlijk over homoseksualieit en biseksualiteit en laat meisjes die dat willen jongenskleren dragen en jongens-spelletjes doen en jongens die dat willen meisjeskleren dragen en meisjesspelletjes doen. Verwacht geen sekse-specifiek gedrag.
  3. Onderzoek mogelijke onderliggende problematiek, zoals seksueel misbruik en psychische problemen. Denk aan autisme, schizofrenie, anorexia, eetstoornissen en trauma’s. Ga met je kind naar deskundigen op die gebieden.
  4. Weiger met je kind naar een gender-kliniek te gaan. Hun model werkt niet meer. Zij affirmeren in plaats van onderliggende oorzaken te onderzoeken. De kans dat je kind thuis komt met (experimentele en schadelijke) pillen is waarschijnlijk zo’n 80%.
  5. Lees boeken over rolpatronen en feminisme, zoals het boek ‘gender hurts’ van Sheila Jeffreys. Informeer jezelf over de ontwikkelingen rond transgenders. Bestudeer websites voor ouders, zoals Transgender Trend. Lees boeken over trans-kinderen en bekijk documentaires zoals de Trans Train.

De speech van Eugenia Rodrigues, No corpo certo is hier te beluisteren.