Verklaring mbt aangifte tegen Lydia Daniël

Op 23 mei 2023 is er door Alexandra Erné aangifte gedaan van discriminatie door Lydia Daniël. Zij zou zich hieraan schuldig hebben gemaakt op Internationale Vrouwendag in Pakhuis de Zwijger en op het D66-congres waar zij op het podium werd uitgenodigd door Sigrid Kaag. 

Lydia Daniël maakt namelijk ─ zoals vele vrouwen en mannen met haar ─ bezwaar tegen wetten die mannen het recht geven zich als vrouw te identificeren, om welke reden dan ook, en in welke context dan ook (vrouwensport, blijf-van-mijn-lijf-huizen, vrouwengevangenissen, groepen voor lesbiennes, etc.).

Wij kennen Lydia als een intelligente, uitgesproken vrouw met een groot gevoel voor rechtvaardigheid en wij steunen haar in haar democratisch grondrecht om haar mening te verkondigen. Uiteraard mag die mening ook gaan over ontwikkelingen in de maatschappij die de rechten van vrouwen en meisjes aantasten.

Met deze aangifte bevindt Lydia Daniël zich nu in het gezelschap van andere vrouwen die hetzelfde overkwam. In het Verenigd Koninkrijk verloor Maya Forstater haar baan omdat ze zich uitsprak voor de rechten van vrouwen en de onveranderlijkheid van geslacht. Door de gewonnen rechtszaak van Forstater staat in het VK nu vast dat haar mening ‘worthy of respect [is] in a democratic society’. Ook Christina Ellingsen in Noorwegen kwam op voor haar recht op vrijheid van meningsuiting, in haar geval om te mogen zeggen dat mannen geen lesbische moeders kunnen zijn. Haar hing drie jaar gevangenisstraf boven het hoofd, tot de aangifte uiteindelijk werd ingetrokken. 

Wij hopen dat het met Lydia niet zo ver komt. We moedigen andere vrouwen aan om gebruik te blijven maken van hun recht op de vrijheid van meningsuiting, en zich niet te laten afschrikken door deze aangifte. Wij zien de verdere afhandeling hiervan met vertrouwen tegemoet.

VOORZIJ = vóór vrouwen en meisjes