Van D(w)ale

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat er taalwetenschappers werken bij Van Dale en dat wijzigingen in hun waardevolle woordenboeken tot stand komen op basis van feiten uit gedegen wetenschappelijk onderzoek naar taal. Niets blijkt echter minder waar.

Elk woord dat naar een persoon verwijst krijgt nu ook de aanduiding X voor genderneutraal, een vage term die voor velerlei uitleg vatbaar is. De onderbouwing hiervoor komt niet van onderzoek naar het voorkomen van de grammaticale vormen die hierbij vereist worden (zoals andere voornaamwoorden) te observeren en te tellen bij de  taalgebruikers van het Nederlands (wereldwijd 24 miljoen), maar vanuit wensdenken van een zeer kleine groep activisten.

En alle genderneutraal activisme ten spijt: deze veranderingen in onze taal zie en hoor ik niet, tenzij opgelegd en politiek correct afgedwongen, zoals ook in de krant. De actie van Van Dale is niets anders dan ‘gender washing’, een nieuw woord dat nog wacht op een Nederlandse vertaling en opname in hun woordenboek.


Sappho

(naar aanleiding van het bericht op 11 jan 2022 dat in de Van Dale Woordenboeken alle ‘de’ woorden die naar personen verwijzen voortaan, naast de aanduiding m/v ook de aanduiding x krijgen voor genderneutraal, met de reden: “We beschrijven de taal zoals die wordt gebruikt’.)