Stichting Voorzij tegen mannen in vrouwensport
De Stichting Voorzij ziet met lede ogen aan dat steeds meer mannen mogen meedoen met vrouwensport. Ze hoeven enkel te zeggen dat zij vrouw zijn en plots mogen ze meedoen met de vrouwelijke sporters. Uiteraard winnen ze daar, want mannenlijven zijn veel sterker dan vrouwenlijven.
Het biologische verschil tussen mannen en vrouwen is de reden dat er ooit aparte competities voor de beide geslachten zijn gekomen. Althans, nadat vrouwen honderd jaar geleden überhaupt voor het eerst mochten meedoen met sport. Daarvoor werden vrouwen buitengesloten.
Op dit moment dringen mannen de vrouwencategorie binnen door zich ‘vrouw’ te noemen. Ze beweren dat ze trans zijn en sportorganisaties staan hen toe mee te doen bij de vrouwen. Zo werd zwemmer Thomas, die bij de mannen op plek 462 stond, eerste bij de vrouwencompetitie en ontnam daarmee de eerste plek van Emma Wyant.
Vorig jaar interviewde Voorzij Linda Blade, een sportcoach uit Canada die zich verzet tegen de opname van mannen in vrouwensport. Zij schreef er een boek over: Unsporting.
Bekijk hier het interview dat wij met haar hadden, waarin ze onder meer uitlegt waarom er zo weinig geprotesteerd wordt door vrouwelijke sporters: het betekent namelijk het einde van je sportcarrière.
Het is inderdaad zeer triest dat transvrouwen aan vrouwensport mogen meedoen, en dan met name de topsport waar professionele belangen groot zijn. Ik vind het heel triest om vrouwelijke topsporters te spreken die zich niet gehoord voelen over dit onrecht.
Als arts, ex topsporters en met sportgeneeskunde als achtergrond, hoop ik ook dat dit snel zal veranderen. Je ziet gelukkig steeds meer dat het debat op gang komt. Angst om als transfoob betiteld te worden speelt wel erg mee.
Transvrouwen zijn niet ‘gewoon’ vrouwen. Zij voelen zich vrouw. Een groot verschil.