Red de Vrouwensport

Stichting Voorzij steunt de internationale petitie van Save Women’s Sports waarin aan het olympisch comité gevraagd wordt om de richtlijnen voor deelname van transgenders op te schorten.  Save Womens Sports is een initiatief uit Amerika, van vrouwen die willen voorkomen dat trans geïdentificeerde mannen de vrouwencompetities gaan domineren.

De petitie wordt ondersteund door organisaties uit tien verschillende landen. Vanuit Nederland is Voorzij vooralsnog de enige ondertekenende organisatie.

Voorzij vindt dat alleen geboren vrouwen thuis horen in de sportcompetitie voor vrouwen.
“Dat geeft een level playing field, een eerlijke competitie” zegt Caroline Franssen, voorzitter van Voorzij. “Je ziet de laatste tijd steeds vaker dat trans geïdentificeerde mannen, vrouwen van de eerste plaats stoten bij vrouwenwedstrijden waar zij aan mee mogen doen onder het mom van ‘inclusiviteit’. “Maar trans geïdentificeerde mannen horen niet thuis in de vrouwencompetitie” aldus vele vrouwelijke sporters. Stichting Voorzij sluit zich daarbij aan. Mannen hebben groot fysiek voordeel ten opzichte van vrouwen. Hun andere botstructuur, spieropbouw en een grotere hart-longcapaciteit zorgen voor een groot voordeel op vrouwen.
Die voordelen verdwijnen niet als ze, als trans, een jaar hun testosteron onderdrukken. Terwijl dat nu wel de voorwaarde voor een man is, om mee te mogen doen met de vrouwencompetitie. Wij vinden dat trans geïdentificeerde mannen gewoon met de mannen mee moeten sporten of een eigen gremium op moeten zetten. Je ‘vrouw voelen’ is geen criterium.”

Save Women’s Sports vroeg Stichting Voorzij om een Nederlandse vertaling van de petitie, zodat ook vrouwen uit Nederland en België eerder geneigd zullen zijn om de petitie mee te tekenen. Die vertaling staat hieronder.

Geachte leden van het Olympisch Comité. 

Wij, ondergetekenden, zijn een internationale coalitie van vrouwenorganisaties, atleten en supporters van vrouwen in sport, die vinden dat dat mannelijke en vrouwelijke atleten niet met elkaar horen te wedijveren.

De in 2015 door de IOC opgestelde richtlijn voor ‘transgender acceptatie-criteria’, welke toestaat dat mannen die ‘zich identificeren als vrouw’ mee mogen doen met de vrouwencompetitie, is onacceptabel. Alleen een jaar lang het testosteronniveau verlagen, neemt de voordelen van een man ten opzichte van vrouwen niet weg.

Het toelaten van mannelijke-‘zichzelf als vrouw identificerende’-atleten, aan de vrouwencompetitie is onverantwoord, nalatig en gevaarlijk. Door deze in 2015 opgestelde richtlijnen aan te nemen, bent u uw plicht om de veiligheid en integriteit van vrouwen en vrouwelijke sport te beschermen, niet nagekomen.
Dit komt neer op overduidelijke discriminatie van vrouwen op basis van hun geslacht. Mannen horen niet te strijden tegen vrouwen.

Het uitstel van de spelen van 2020 vanwege de coronavirus pandemie geeft u een uitstekende gelegenheid om het beleid rond de participatie van ‘transgenders’ te evalueren.

Wij eisen dat u in aanloop naar Tokyo 2020 (te houden in 2021) de richtlijn voor de acceptatie van transgenders uit 2015 opschort en dat u een gedegen, uitgebalanceerde en onpartijdige consultatie inzet met betrekking tot deelname in vrouwensport.

Ben je het er mee eens dat mannen niet thuis horen in de competitie voor vrouwen?
Teken de petitie hier

Lees meer over hun andere acties voor het behoud van vrouwensport op de website van Save Women’s Sports