Rapportage ontwikkelingen rond sekse en gender 3e kwartaal 2020

Voorzij brengt de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van sekse en gender bij elkaar. Rechtszaken, wetsvoorstellen en andere gebeurtenissen op een rijtje, inclusief links naar de bronnen ervan.

Kwartaalrapportage Stichting Voorzij:
Nationale en internationale ontwikkelingen rond sekse en gender

Derde kwartaal 2020 download de rapportage hier.

Nationale en internationale ontwikkelingen rond sekse en gender

Engeland schrapt self-id plannen definitief

Het werd enkele maanden geleden al aangekondigd, maar nu is het helemaal definitief: het Verenigd Koninkrijk komt terug op initiële plannen om mensen hun geslachtsregistratie aan te laten passen zonder medische diagnose. In plaats daarvan zal de prijs van een dergelijke aanvraag worden verlaagd. Dit moet de balans tussen transgenderrechten en de juiste controles en veiligheidsoverwegingen ten goede komen. Om de wachtlijsten bij genderklinieken in te korten, zullen er drie nieuwe klinieken geopend worden.

https://www.theguardian.com/society/2020/sep/22/uk-government-drops-gender-self-identification-plan-for-trans-people

Zorgen personeel Engelse National Health Service genderkliniek voor kinderen niet serieus genomen

Uit gelekte documenten blijkt dat zorgen van personeel over het welzijn van patiënten worden afgekapt bij de enige NHS genderkliniek voor kinderen in Engeland. Meerdere clinici hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat kinderen te snel op het pad van gendertransitie worden gezet, soms na slechts één of twee afspraken. Zorgelijke omstandigheden rondom de patiënten zoals een verleden van seksueel misbruik of homofobie in de familie en worstelen met de seksuele geaardheid wordt niet op geacteerd. Meerdere verklaringen maken melding van ouders die hun kind liever als transgender en hetero lijken te zien dan als homoseksueel.

Medewerkers zeggen dat zij worden ontmoedigd om zaken door te geven aan maatschappelijk werkers of de aangewezen vertrouwenspersoon die veiligheidsprincipes rondom behandelingen bewaakt. In de afgelopen drie jaar zijn al veertig medewerkers opgestapt. 

https://www.bbc.com/news/health-51806962

Kinderen zijn niet in staat om ‘echt’ in te stemmen met puberteitsremmers, aldus rechtszaak

Voor het Hooggerechtshof van Engeland wordt bepleit dat kinderen niet in staat zijn om de levenslange gevolgen te bevatten van het nemen van puberteitsremmers en cross-sex hormonen. De rechtszaak is aangespannen door Keira Bell, die begon met puberteitsremmers toen ze 16 was, en de moeder van een 16-jarige op de wachtlijst voor behandeling. De zaak is tegen de Tavistock, de enige National Health Service genderkliniek voor kinderen.

De aanklagers beargumenteren dat kinderen die de puberteit doorlopen “niet in staat zijn om de aard en effecten van puberteitsremmers goed te doorgronden”. Het zou zeer waarschijnlijk zijn dat kinderen die aan puberteitsremmers beginnen, later ook cross-sex hormonen zullen nemen, die “onomkeerbare veranderingen” veroorzaken.

https://www.bbc.com/news/uk-54450273

NHS past richtlijnen voor transgenderzorg stilzwijgend aan

Meest opvallend van de wijzigingen van de National Health Service is dat de effecten van puberteitsremmers niet langer als ‘omkeerbaar’ worden omschreven. In plaats daarvan wordt nu vermeld dat “er weinig bekend is over de langetermijneffecten” van het blokkeren van de puberteit. Dat puberteitsremmers eenvoudigweg fungeren als een “pauzeknop” die jongeren meer tijd verschaft om tot een beslissing te komen over eventuele verdere medische interventie en waar geen verdere nadelen aan kleven, is een veelgehoorde bewering van trans-activisten. 

https://www.spectator.co.uk/article/the-nhs-has-quietly-changed-its-trans-guidance-to-reflect-reality

Journal of American Psychiatry brengt correctie uit voor studie die positieve effecten van geslachtsoperaties op mentaal welzijn aan zou hebben getoond

Wetenschappelijk tijdschrift Journal of American Psychiatry heeft een correctie gepubliceerd voor het artikel van Bränström en Pachankis dat verscheen in 2019. In dit artikel werd geconcludeerd dat “gender-bevestigende” operaties leiden tot minder mentale problemen bij transgender personen. Deze conclusie werd echter niet ondersteund door de onderzoeksdata. Daarnaast verzaakten de authors te noemen dat hormoontherapie geen effect had op mentaal welbevinden, en was het onderzoek zelf van lage kwaliteit (geen gerandomiseerde controlegroep, start van onderzoek was niet vóór aanvang van de behandelingen). Deze correcties zijn nu toegevoegd aan de publicatie en waren het gevolg van meerdere ingezonden brieven die kritiek uitten op de kwaliteit van de studie en de conclusies die eraan verbonden werden. Hoewel meerdere media destijds de positieve uitkomsten van deze studie rapporteerden, blijven ze opmerkelijk stil over deze correcties.

https://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2020.1778correction

President Australische en Nieuw-Zeelandse Associatie voor psychiaters dringt aan zeer voorzichtig te zijn met medische transgender interventie bij jongeren

Na een internationaal schandaal omtrent valse beweringen over de positieve effecten van transgenderoperaties op mentaal welzijn, worden Australische psychiaters gewaarschuwd voorzichtig te zijn bij het steunen van behandelingen bij genderklinieken voor jongeren onder de 18 jaar. De waarschuwing komt van Philip Morris, president van de National Association of Practising Psychiatrists en verwijst naar het hormoonbehandelingen en operaties voor transgenderkinderen.

https://www.theaustralian.com.au/subscribe/news/1/?sourceCode=TAWEB_WRE170_a&dest=https%3A%2F%2Fwww.theaustralian.com.au%2Fnation%2Funder18-transgender-surgery-caution-urged-after-false-claims-scandal%2Fnews-story%2Ffe99d225724231d41de5493362b8ee67&memtype=anonymous&mode=premium (artikel achter paywall. Zie bijlage 1 voor de tekst).

‘Niche’ transgender ideologie heeft negatieve impact op maatschappij, zegt onderzoek

Transgender ideologie heeft een negatieve invloed op de maatschappij, volgens een nieuw Brits onderzoek van de Civitas dat pleit voor het schrappen van hervormingen van gender erkenning. Het rapport beschuldigt openbare instellingen ervan dat ze gegijzeld zijn door een “ideologie van transgenderisme” die niet in staat is de op sekse-gebaseerde rechten van vrouwen te beschermen. Naast het schrappen van de plannen voor self-id, pleit het rapport voor een verbod op puberteitsremmers en cross-sex hormonen voor kinderen onder de 18 jaar en op het “sociaal transitioneren” op school zonder ouderlijke toestemming.

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/06/30/niche-transgender-ideology-corrosive-society-says-report/ (artikel achter paywall. Zie bijlage 2 voor de tekst)

Sport

World Rugby updatet richtlijnen voor deelname transgender sporters: scheiding blijft o.b.v. sekse

World Rugby heeft de bijgewerkte richtlijnen voor deelname van transgender sporters goedgekeurd. De organisatie baseert zich op het momenteel beschikbare bewijs dat het verlagen van de testosteronproductie bij biologische mannen de fysieke voordelen van de mannelijke sekse t.o.v. de vrouwelijke onvoldoende wegneemt. De veiligheid en eerlijke competitie voor vrouwelijke sporters kunnen niet gegarandeerd worden als zij moeten spelen tegen transgender sporters van de andere sekse.

https://www.world.rugby/news/591776/world-rugby-approves-updated-transgender-participation-guidelines?fbclid=IwAR13k7VhBYeA_-LUyMSr2DxFuWIE0Pp8L_JTlDBo4oIPhMH58NtCQWjsiyQ

Rugby Football Union laat trans-identificerende mannen nog steeds rugby spelen in Engeland

De Engelse Rugby Football Union gaat in tegen de World Rugby richtlijnen met het besluit toe te blijven staan dat biologische mannen die zich identificeren als vrouw in alle niet-internationale rugby competities voor vrouwen deelnemen. Terwijl World Rugby na het reviewen van het beschikbare wetenschappelijke bewijs concludeerde dat eerlijke en veilige competitie niet mogelijk is, stelt de RFU dat er meer bewijs nodig is voordat er een verbod komt op deelname van trans-identificerende mannen.

https://www.theguardian.com/sport/2020/oct/14/rfu-clears-trans-women-to-play-womens-rugby-at-all-levels-in-england?CMP=fb_gu&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1ZlfIth3AtDXEPbaec3gSk10A0C22kWDKcQcnxBdvUVQusp24PP96pNbE#Echobox=1602686294

Motie ter bescherming van vrouwensport ingediend bij Senaat V.S.

Vijf Amerikaanse senatoren hebben de “Bescherming van vrouwen en meisjes in sport akte” geïntroduceerd bij de Senaat. Hierin wordt voorgesteld dat het een schending is van Title IX, de huidige wet die eerlijke kansen in sport voor meisjes en vrouwen moet garanderen, als een door de overheid gesubsidieerde school toestaat dat biologische mannen deel mogen nemen aan sportprogramma’s bestemd voor meisjes en vrouwen. 

https://savewomenssports.com/save-womens-sports-blog/f/breaking-news-bill-to-protect-females-introduced-in-the-senate?fbclid=IwAR0gWdf7S3KvS6otn5FAytiEispnNjj_ZNjjmq5jLyfVdUlyJRMxvfuI-BY

Mannelijke transgender atleet wint drie Paralympische gouden medailles bij hardlooponderdelen voor vrouwen

Valentina Petrillo heeft goud gewonnen op de 100, 200 en 400 meter competities voor vrouwen op de Italiaanse Paralympische Kampioenschappen. Petrillo is 46 jaar en nam deel in mannencompetities tot 2019 en won elf nationale titels tussen 2016 en 2018. In 2019 begon Petrillo zich openlijk te identificeren als vrouw. Petrillo staat nog altijd geregistreerd als man en heeft geen geslachtsoperaties ondergaan. Volgens de richtlijnen van het Internationaal Olympisch Comité mogen mannen deelnemen aan vrouwencompetities als hun testosteronniveaus onder het maximum van 10 nanomol per liter blijven voor een periode van twaalf maanden voor en tijdens de competitie. Het testosteronniveau van de meeste vrouwen ligt tussen de 1,12 en 1,79 nmol/l, significant lager dan het gestelde maximum voor mannen die zich identificeren als vrouwen. https://www.womenarehuman.com/male-trans-athlete-wins-three-paralymic-gold-medals-in-womens-running-events/

Departement van Justitie VS kiest kant van wet Idaho ter bescherming van vrouwensport

Het departement van Justitie heeft een “statement of interest” ingediend bij het gerechtshof in Idaho, waarin steun wordt verklaard voor een nieuwe wet die zou voorkomen dat biologische mannen deel kunnen nemen aan vrouwensport, omdat biologische vrouwen worden beschermd onder de Gelijke Beschermingsclausule in de grondwet. Deze wet wordt betwist door de American Civil Liberties Union uit naam van een trans-identificerende man die onderdeel wil worden van het cross country team van de Boise State Universiteit.

https://cnsnews.com/article/national/john-jakubisin/doj-sides-idaho-law-protect-womens-sports-transgender-females?fbclid=IwAR0Mnvp-5jFcwCdH5K1ynSU45_hi7irSIGt0w80Jt_MLbjW5i0Za7pcds-Q

Trans-identificerende man wint nationale 400 m sprint vrouwen V.S.

Een trans-identificerende man is de nationale kampioen van de 400 meter sprint in de Verenigde Staten geworden. De tijd van de tweede plaats was bijna twee volle seconden langzamer; een groot verschil voor deze afstand. Cece Telfer transitioneerde in 2018. In 2016 en 2017 nam hij nog deel in de mannencompetitie en eindigde toen respectievelijk op de 200e en 390e plaats.

https://awm.com/transgender-athlete-wins-the-womens-national-title-2-2-2-2-2-2/?fbclid=IwAR0boqAAU2Yq5ZsDBz5n7V-XTmEfP50QgEm08n-ggJo3-v9RJZOb5tEWhWg

Caster Semenya neemt niet deel aan Olympische Spelen in Tokio na rechterlijke uitspraak

Caster Semenya heeft de laatste rechtszaak verloren over deelname aan sportcompetities zonder medicatie te hoeven slikken om testosteronniveau te verlagen. Door de rechterlijke uitspraak blijft de regel in stand dat atleten met een afwijkende seksuele ontwikkeling (intersekse) en een testosteronniveau hoger dan 5 nanomol per liter bloed, medicatie moeten nemen om dat niveau omlaag te brengen. Semenya weigert dit, en zal daarom niet deel kunnen nemen aan de Olympische Spelen in Tokio. De ethische dilemma’s rond Semenya’s zaak en andere intersekse atleten zoals zij, verschillen van de discussie over het toelaten van mannelijke atleten die stellen een vrouwelijke genderidentiteit te hebben.

https://www.thetimes.co.uk/article/caster-semenya-to-miss-tokyo-olympics-after-ruling-86hn8t0p7?fbclid=IwAR3UuxEGnMHzZROkyKCwefR7j4Fjj5wSHhFGEa00-YHowyBmut9XyAQMeJc

Gevangenissen

Gevangenisbewakers eisen richtlijnen voor transgender gevangenen

Gevangenisbewakers in Ierland eisen procedurele richtlijnen voor hoe omgegaan moet worden met transgender gevangen. De eis is naar aanleiding van problemen die aan het licht kwamen toen een gevangene onderzocht moest worden vanwege verdenkingen over een verborgen wapen. Aangezien mannelijke medewerkers mannen die zich identificeren als vrouw niet mogen onderzoeken en vrouwelijke medewerkers geen mannen die zich identificeren als vrouw (maar fysiek nog steeds man) zijn, mogen onderzoeken, bleek er niemand te zijn die het onderzoek uit kon voeren.

https://www.independent.ie/irish-news/prison-officers-demand-guidelines-on-transgender-inmates-39637102.html?fbclid=IwAR0lbF3LQlCXy_-TkBjJhGz1PbXDJDkYcPlF646GIPMCbqfZXVEQbw40Ct4

Transgender gevangene zedendelicten ten laste gelegd met medegevangene

Een transgender gevangene in Canada wordt zedendelicten ten laste gelegd met een medegevangene. De transgender gevangene, Mehlenbacher, zat zijn vierde straf uit voor in totaal zestien veroordelingen voor bankovervallen en zou door de politie van Toronto zijn geclassificeerd als een gevaarlijke crimineel. Desondanks is Mehlenbacher uiteindelijk in een vrouwengevangenis geplaatst.

Transgender tiener in hechtenis worden bedreigingen om twee mensen te vermoorden ten laste gelegd

Een Ierse achttienjarige trans-identificerende man, genaamd Barbie Kardashian, zit in hechtenis voor het uiten van meerdere bedreigingen om twee mensen te vermoorden of ernstig letsel toe te brengen. 

https://www.independent.ie/irish-news/courts/teenager-in-custody-charged-with-threats-to-kill-two-people-39562763.html

Mannelijke gevangenen die zich identificeren als vrouwen zullen in vrouwengevangenissen Californië worden geplaatst

De gouverneur van Californië heeft een wet ondertekend waarin wordt verordend dat gevangenen op basis van hun genderidentiteit ondergebracht dienen te worden. Gevangenen zullen privé worden gevraagd hoe zij zich identificeren. Indien zij aangeven transgender, non binair of intersekse te zijn, kan vervolgens verzoeken om in een gevangenis voor mannen of vrouwen ondergebracht te worden. De wet komt er, ondanks dat de eerste transgender gevangene in Californië die in een vrouwengevangenis verbleef, ervan is beschuldigd ongewenste seksuele handelingen te hebben gepleegd met medegevangenen.

https://abcnews.go.com/amp/US/wireStory/california-house-transgender-inmates-gender-identity-73268318

Geslachtsregistratie

Mannelijke ouder wint juridische strijd om als biologische moeder van kind erkend te worden

Een Braziliaanse rechtbank heeft geoordeeld dat een mannelijke ouder en zijn vrouwelijke ex-partner beiden juridisch erkend moeten worden als biologische moeders van hun kind.

Man wint juridische strijd om erkend te worden als moeder op geboortecertificaat kind

In Frankrijk mag een man voor het eerst legaal erkend worden als de moeder van zijn biologische dochter. De 51-jarige man werd geregistreerd als vrouw in 2011 en had op dat moment al twee kinderen met zijn echtgenote.

Vorig jaar wees een Britse rechter nog het verzoek van een vrouw die zich als man identificerende af om als vader in plaats van als moeder van haar kind geregistreerd te worden.

Nieuwe Kinder Minister wil het makkelijker maken voor kinderen onder de 16 om van geslacht te veranderen

De nieuwe Ierse minister van Kinderen Roderic O’Gorman zegt dat kinderen jonger dan 16 jaar hun geslacht zouden moeten kunnen veranderen met toestemming van hun ouders of voogden. Wetten die het makkelijker moeten maken voor 16 en 17-jarigen om wettelijk hun geslacht te veranderen zullen geïntroduceerd worden door een nieuwe coalitie.

https://www.independent.ie/irish-news/politics/new-childrens-minister-to-make-it-easier-for-under-16s-to-change-their-gender-39346464.html?fbclid=IwAR3qLM5y_dzLPw_Own8LoEZEnMjbfjOzasCdhFxLZnssttMyl6Gqol-4bnY

Bijlage 1 Under-18 transgender surgery caution urged after false claims scandal (www.theaustralian.com.au)

EXCLUSIVE – BERNARD LANE – 12:03AM AUGUST 12, 2020

Australia’s psychiatrists have been urged to be very cautious about giving official backing to gender clinic treatments for under-18s after an international scandal over false claims of mental health benefits for transgender surgery.

The Royal Australian and New Zealand College of Psychiatrists should be “extremely careful” before endorsing so-called “gender affirming” hormonal treatment and surgery for minors, according to Philip Morris, president of the National Association of Practising Psychiatrists whose members look after patients in the private and public sector.

The country’s biggest gender clinic at the Royal Children’s Hospital in Melbourne has asked for more public money to start double mastectomies on girls under 17 who identify as male, with director Michelle Telfer claiming in July 2019 that “chest reconstructive surgery” improves mental health.

This month, the prestigious Journal of American Psychiatry had to publish an extraordinary correction to an October 2019 US-Swedish paper hailed as a global breakthrough in a field where even gender affirming clinicians admit the evidence is short-term and low-quality.

The peer-reviewed paper was the first to use official Swedish data, which is unusually comprehensive, to claim that surgery such as mastectomy or genital reconstruction reduced the need for mental health treatment by 8 per cent a year over the ensuing decade.

“No longer can we say that we lack high-quality evidence of the benefits of providing gender-affirming surgeries to transgender individuals who seek them,” said study co-author John Pachankis, who directs the LGBTQ Mental Health Initiative at Yale University.

Newsweek magazine highlighted the research finding and quoted unnamed “scientists who say such (surgical) interventions must be as easy as possible to access”.

On August 1, the American journal published a correction, an editorial and letters from a dozen psychiatrists and researchers in four countries identifying multiple flaws in the 2019 paper, with the conclusion that the data showed no improvement in mental health after surgery or hormonal treatment.

“It has great international significance,” said Paul McHugh, one of America’s most distinguished practitioners, former chief psychiatrist at Johns Hopkins Hospital in Baltimore and co-author of one of the letters run by the journal.

He said the correction would make gender affirming advocates “a lot more cautious” when making scientific claims because “they’ll know people are watching”.

“Peer review is not going to God, it’s going to the common thought of the day, which in psychiatry is usually good, but every 10-15 years it gets lost in some misadventure,” Professor McHugh told The Australian.

He predicted the excesses of gender affirming treatment — like the 1990s “enthusiasm” over repressed memory and multiple personality — would be reined in by the courts, not by the psychiatric profession.

Swedish neuropsychiatrist Christopher , one of the world’s top autism researchers, put his name to one of the letters critical of the 2019 paper, pointing out its positive claims ignored any post-surgery suicides.

Four of the letter-writers serve as clinical and academic advisers to the new watchdog group the Society for Evidence Based Gender Medicine.

The 2019 US-Swedish paper has been hailed by one of Australia’s biggest youth news sites, pedestrian.tv, in an article promoting a change.org petition by a teenage activist, Tennille Fleming, lobbying federal Health Minister Greg Hunt for trans surgery to be fully covered by Medicare. The petition has more than 25,000 signatures.

Media outlets which reported the 2019 study’s result have yet to cover the journal’s correction.

RCH researcher Ken Pang in 2018 documented spikes in new referrals at the gender clinic in the month following three media items by the ABC and The Age newspaper between 2014 and 2016. This coverage showcased the clinic and told positive stories of young people on puberty blocker drugs and cross-sex hormones.

Treatment guidelines from Dr Telfer’s RCH clinic, promoted as “Australian standards”, make a case for trans mastectomies for girls as young as 16 with “gender dysphoria” (distress at feeling “born in the wrong body”).

In September, the RANZCP quietly dropped its endorsement of these guidelines from its LGBTIQ+ mental health policy statement, following concerns reported by The Australian.

The college set up a group to review the evidence for the RCH guidelines and gender dysphoria treatment.

Asked if its unnamed experts would take into account the US journal’s correction, a spokeswoman for the college said they would look at the relevant “literature and evidence-based practice”.

A previously unreported submission shows the RANZCP, the Royal Australasian College of Physicians and a state-funded trans activist group the Gender Centre collaborated in 2016 to ask the NSW government for $8m over four years to set up an RCH-style gender affirming network of clinics with The Children’s Hospital at Westmead in Sydney as the centre. The proposal cited “close consultation” with Dr Telfer.

In 2018-19, the government provided $160,000 towards the project.

Under-18 trans medical treatment in NSW is rising but remains on a small scale compared with Victoria, Queensland and Western Australia.

On Tuesday, responding to questions about the 2016 proposal, NSW Health Minister Brad Hazzard revealed for the first time that late last year he had asked his department for a review of treatment for youth gender dysphoria.

This review was “well underway and will inform the improvements to the provision of health services for trans, gender diverse and non-binary children and young people,” a spokeswoman for NSW Health said.

The Australian sought comment from Dr Pachankis, his Swedish co-author Richard Branstrom, and RCH.

Bijlage 2 ‘Niche’ transgender ideology ‘corrosive’ to society, says report

Study by Civitas think tank claims state has been too willing to “coalesce behind the demands of a tiny transgender community”

ByCamilla Tominey, ASSOCIATE EDITOR

30 June 2020 • 7:00pm

Transgender ideology is leaving a “corrosive impact” on society, according to a new study calling for the scrapping of gender recognition reforms.

The report by the Civitas think tank accuses public institutions of being captivated by an “ideology of transgenderism” that is unable to defend the sex-based rights of women.

The research by Dr Joanna Williams, former director of the Centre for the Study of Higher Education at the University of Kent, calls on the Government to announce a moratorium on all reform of the Gender Recognition Act for at least the duration of parliament.

It also calls for a ban on the prescribing of puberty blockers and cross sex hormones to anyone under the age of 18 and for children “socially transitioning” at school without the permission of their parents to be prohibited.

It comes after Father Ted co-creator Graham Linehan was permanently suspended from Twitter on Saturday after tweeting “men aren’t women tho” in response to the Women’s Institute, who had wished transgender members a happy Pride.

Linehan has blamed trans ideology and activism for being misogynistic and erasing women’s rights as well as opposing biological females giving up safe spaces to share with female-identifying persons. Harry Potter author JK Rowling has also faced sustained criticism for expressing concerns about transgenderism “erasing the concept of sex”.

In ‘The Corrosive Impact of Transgender Ideology’, Dr Williams argues that the state has been too willing to “coalesce behind the demands of a tiny transgender community” which was once considered “niche”. 

Describing how the expansion of transgender rights has gone “hand in hand” with an expansion of institutional regulation of speech and behaviour, the report accuses activists of hypocrisy in calling for freedom and equality for transgender people, while accusing those who question their approach of “transphobia” or “misgendering”.

“Dictating the language use of others not only restricts their free speech but, more significantly, in compelling speech it imposes a demand upon them that calls into question their freedom of conscience,” Dr Williams adds.  

Earlier this month, sources close to Boris Johnson suggested the Prime Minister was considering scrapping plans, originally drawn up under Theresa May’s government, to enable transgender people to change their birth certificate without a medical diagnosis. The proposals are said to have been ditched in a leaked paper setting out the Government’s response to a public consultation on the Gender Recognition Act. Downing Street has insisted that the issue of self-identification is “still being worked on” and said “no decisions” had been made.