Moedige vrouwen zijn transmannen: straks ook op 4 mei?

Het is vandaag, 4 mei, de dag waarop we onze oorlogsslachtoffers herdenken. Daaronder ook vrouwen die vanwege hun verzetsactiviteiten de dood vonden. Steeds meer wordt duidelijk hoe belangrijk de rol van vrouwen in het verzet is geweest. Lang is deze rol miskend en gemarginaliseerd geweest. Het verzet, dat was een mannenzaak. Pas in de laatste jaren wordt er steeds meer bekend over de verschillende cruciale rollen die deze vrouwen hebben vervuld en hoe zij in moed niet onderdeden voor de mannen. 

Vrouwen in het verzet uitzonderlijk? Ze speelden een bepalende rol tegen het naziregime (volkskrant.nl)

Volgens de transideologie zie ik het misschien verkeerd en waren dit eigenlijk geen vrouwen, maar mannen. Zelfs normaalman Luit van der Tuuk doet eraan mee. Hij schijnt historicus te zijn, maar wel eentje die er lustig op los fabuleert over het verleden. In zijn boek ‘Lof en laster’ beschrijft hij de positie van de vrouw in de vroege middeleeuwen. Hij reconstrueert daartoe de levens van adellijke en gewone vrouwen.

Transmannen – ‘Manwijven’ in de vroege middeleeuwen | Historiek

In het hoofdstuk over ‘Manwijven in de vroege middeleeuwen’ reconstrueert hij, geheel volgens de transideologie, de vrouwen die zich niet hielden aan de rollen, normen en gedragingen die er toen golden voor vrouwen tot ‘transmannen’.

Transactivisten in Frankrijk hebben Jeanne d’Arc al gereconstrueerd tot ‘transman’. Binnenkort horen we wellicht dat ook onze Hannie Schaft eigenlijk een man was. De transideologie zet vrouwen weer op hun plek: moed en verzet zijn mannenzaken. In dat hokje past geen vrouw.

Sappho