Meisjes van 13, niet zo gelukkig

Afgelopen week kwam het voorbij in alle media: het aantal meisje dat zich ongelukkig voelt is de laatste jaren fors toegenomen (volgens een vierjaarlijks SCP onderzoek), niet alleen in vergelijking met voorgaande jaren, maar ook in vergelijking met jongens. Er wordt gesproken van een zorgwekkende ontwikkeling, een trendbreuk.

Verder gaven de onderzoekers aan eigenlijk niet te weten waar dat nou eigenlijk aan ligt. Een raadsel. Nou je, de corona-crisis en de vele lange lockdowns. Die hebben vooral voor jongeren die sociaal en emotioneel volop in ontwikkeling zijn, een heftige invloed gehad. Logisch. Maar die grote verschillen tussen jongens en meisjes? Meisjes rapporteren wel meer pestgedrag en zijn minder positief over hun sociale relaties. En laat dit nou precies de groep meiden zijn die zich, sky-high, aanmelden bij de gender-klinieken omdat ze denken dat ze (liever) een jongen zijn (De medische behandeling van genderdysforie bij tieners – Voorzij)

Jelle Jolles, emeritus hoogleraar neuropsychologie, was wel in staat om dit te duiden en gaf een verstandig commentaar: ‘Gebrek aan sociale ontwikkeling in coronatijd doet meisjes nu mentaal de das om’ (trouw.nl) . Hij zegt: ‘Tienermeisjes ontwikkelen vroeger zelfinzicht, wat ze op die leeftijd kwetsbaarder maakt’. Meisjes tussen 12 en 16 jaar zijn voortdurende bezig met verwachtingen van anderen. Doe ik het wel goed? En dit proces is bij jongens minder en komt ook later op gang. En dan is dat proces door de corona-crisis ook nog eens vertraagd, dus die meiden blijven er langer in hangen, komen niet verder. ‘Het kan wel even duren met deze generatie tieners’, zegt Jolles. Ouders en leraren moeten hen vooral die tijd gunnen. Hij meent ook dat jongeren de laatste decennia misschien wel teveel vrijheid hebben gekregen en te weinig geborgenheid. Op zijn eigen website spreekt Jolles zich duidelijk uit over vrijheden die eigenlijk niet bij deze leeftijd passen, zoals bijvoorbeeld autorijden, alcohol drinken en stemmen. Kiesgerechtigde leeftijd verlagen van 18 naar 16 jaar? NIET doen! – Jelle Jolles.

Gek dat er dan nu wel een wetsvoorstel ligt dat de leeftijdsgrens van 16 jaar wil laten vallen om je geslacht te veranderen door je lichaam te laten verminken met behulp van hormonen en operatieve ingrepen. Meisjes de tijd geven om te wennen aan hun veranderende lichaam en verwarrende gevoelens is er niet meer bij. Arme meisjes, niet zo gelukkig.

Sappho

Meisjes van 13, niet zo gelukkig

Meisjes van 13, d’r net tussenin

Te groot voor de poppen, te groot voor de merels

Te klein voor de liefde, te klein voor de kerels

Nog nergens een vrouw, ja van boven voorzichtig

Maar verder nog nergens, nog te dun en te spichtig

Meisjes van 13, droom d’r maar van

Meisjes van 13, giechel maar an.

Bron: https://muzikum.eu/nl/paul-van-vliet/meisjes-van-13-songtekst