Laat vrouwen spreken!

Afgelopen zaterdag 9 september verzamelden we ons met een grote groep vrouwen, ook van Voorzij, om deel te nemen aan de eerste Nederlandse Let Women Speak bijeenkomst in Utrecht.

Live verslag Let Women Speak Utrecht 9 september – YouTube

Dat laten spreken was nog niet zo eenvoudig. De tegendemonstratie had geen eigen boodschap, behalve dat ze ons het spreken onmogelijk wilden maken. Dat is niet gelukt, alle vrouwen hebben hun verhaal kunnen doen. Een enkele bijdrage die, naar onze mening, onvoldoende de Grondwet artikel 1 én onze eigen waarden respecteerde, is uit het live verslag gehaald door de organisatoren van Let Women Speak.  Wij vrouwen van Voorzij betreuren het incident en zijn blij dat deze maatregel snel is genomen (in onze Disclaimer op de website Voorzij.nl vind je uitleg over onze positie ten opzichte van andere partijen). De organisatie heeft een topprestatie geleverd om alles in goede banen te leiden.

Politiemacht op de been om vrouwen te beschermen tijdens #LetWomenSpeak (activehosted.com)

Daarnaast zijn we verschrikkelijk trots op alle dappere vrouwen die hun mening openlijk en respectvol hebben durven uiten. Heel veel dank daarvoor! Hoe meer vrouwen zich durven laten zien en zich uitspreken, hoe krachtiger de beweging voor de belangen van meisjes en vrouwen zal worden.

Na afloop liepen we met een groep vrouwen zingend de stad in. Het deed me denken aan vroeger, toen ik als jonkie in de vele vrouw- en homodemonstraties meeliep. Op de terugweg met M en R herinnerden we ons het Heksenlied:

De heksen zijn terug, recht uit de hel,
de heksen zijn terug, met vlammende haren,
de heksen zijn terug en ze zijn niet meer weg te slaan!

En terwijl ik dit schrijf, komen de Flying Lesbians ineens weer naar boven:

Frauen kommt her, wir tun uns zusammen

Gemeinsam sind wir stark!

En zo is het!

Marianne Driessen
Voorzitter Stichting Voorzij