Engelse rechter: kinderen onder de 16 kunnen geen consent geven over het gebruik van puberteitsremmers

Vandaag is in Engeland uitspraak gedaan in de belangrijke Keira Bell zaak. De rechter bepaalde dat kinderen onder de dertien absoluut niet kunnen beslissen over puberteitsremmers, dat kinderen tussen de 13-15 waarschijnlijk niet kunnen beslissen en dat het twijfelachtig is of kinderen tussen de 16 en de 18 voldoende onderbouwd een beslissing kunnen nemen, vooral gezien het medisch experimentele van de medicatie.

Lees hier de uitspraak van de rechtbank en een artikel over deze historische uitspraak op de site Transgendertrend.

Wat de consequenties zullen zijn van deze uitspraak voor het beleid in Nederland is nog niet duidelijk. In Nederland wordt vooralsnog ingezet op puberteitsblockers vanaf de leeftijd van 11. Stichting Voorzij maakt hier al enige tijd ernstig bezwaar tegen, maar de Nederlandse politiek staat daar niet voor open. Lees hier meer over de bezwaren tegen het Nederlandse beleid: Politiek laat steken vallen bij de bescherming van transgender kinderen.

Hieronder een rapportage van BBC Newsnight.

Het verhaal van Keira Bell
Keira Bell is een jonge Engelse vrouw van 23 die als jong meisje een echte tomboy was.  Ze was eenzaam op school en werd gepest en ze dacht dat niemand naar haar luisterde omdat ze een meisje was. Aan een therapeut vertelde ze dat ze eigenlijk liever een jongen of een jonge man had willen zijn. Zo werd ze doorverwezen naar de Tavistock kliniek, de Engelse kliniek voor genderproblematiek bij kinderen. Niemand bij de kliniek zette vraagtekens bij haar droom om man te worden 

Al snel kreeg ze hormonen, zogenaamde puberteitsblokkers en na een jaar kreeg ze testosteron om een mannelijker lichaam te krijgen. Ze was blij dat ze een baardje begon te krijgen.

Inmiddels was ze oud genoeg om naar de genderkliniek voor volwassenen te gaan, waar ze na twee consulten door experts werd doorverwezen voor een dubbele mastectomie (borstamputatie).

Ook hier zette niemand vraagtekens bij haar wens voor zo een ingrijpende en onomkeerbare operatie. Ze was blij dat ze haar borsten niet meer op een pijnlijke manier hoefde plat te binden, maar meent nu dat ze eigenlijk niet goed over deze dingen na kon denken. En ze begon eigenlijk te twijfelen of ze er goed aan deed, want haar problemen van eenzaamheid werden er zeker niet beter door. Toch heeft ze ook de procedure om wettelijk man te worden nog doorgezet. 

Vorig jaar, net na haar 22e verjaardag besloot ze er met de testosteron te stoppen en haar vrouwenlijf proberen te accepteren. 

Maar helemaal terug kan ze niet meer, haar stem is veranderd, haar baard blijft ook groeien en uiteraard heeft ze geen borsten meer. Ze is bang dat ze ook door de testosteroninjecties nooit meer of met moeite kinderen zal kunnen krijgen. En legaal is ze nog steeds een man.

Ze begon zich af te vragen hoe het kan dat ze zo gemakkelijk de procedure ingesluisd kon worden, waarom niemand zich af vroeg of er andere dingen speelden en of zulk drastisch medisch handelen wel nodig was. 

Daarom klaagt ze nu de klinieken aan, ze vindt dat hun medisch handelen onzorgvuldig was.

Ze wordt gesteund door veel mensen die zich zorgen maken om de vele spijtoptanten want ze is verreweg niet de enige.  Ze hoopt dat de besluitvorming zorgvuldiger zal worden omdat de aantallen van vooral meisjes die denken dat ze een ander dan hun geboortegeslacht niet het juiste is. Ze is bang dat er in de toekomst nog veel en veel meer kinderen te snel behandeld zullen worden. 

Hieronder vind je links naar artikelen over haar en haar rechtszaak.
https://www.theguardian.com/society/2020/feb/02/gender-identity-treatments-for-young-expert-reviewhttps://www.dailymail.co.uk/news/article-7926675/Witness-court-battle-against-gender-clinic-reveals-happened-cry-help.html?ito=amp_twitter_share-top.

en hierin lees je hoe ze gesteund wordt door een moeder van een autistisch meisje dat op de wachtlijst van de Tavistockkliniek staat Deze moeder maakt zich grote zorgen. https://www.thetimes.co.uk/article/f229ac48-055c-11eb-910e-49261a8ea333?shareToken=339843198646ca25e6b753ca9107ef49&fbclid=IwAR0V0UtJd5dHvrtQQSi4_pPiwSYyl9aXpN48YavP7tXNHyvTBhMr6Bbl7UM

Hoe is de Nederlandse situatie?

In Nederland werd wel zorgvuldiger gekeken naar achterliggende problematiek, maar vanuit de politiek en translobbygroepen komt er steeds meer druk om mee te gaan met het idee dat het mogelijk is om in een verkeerd geslacht geboren te worden en dat dat geen psychische problematiek is. In ons artikel over de ‘toekomstvisie transgenderzorg’ https://www.gendervragen.nl/2758-2/ kun je hier meer over lezen. Het is uiteraard gevaarlijk als ten gevolge van deze depathologisering de zorgvuldigheid, vooral bij jongeren, los wordt gelaten. 

Bovendien moeten we niet vergeten dat er weinig nazorg is na de transitie, zo zullen veel transgenders uit het oog verloren worden en zijn er weinig gegevens over hun.

Een ander probleem is de informatie op internet, kinderen leren het jargon om precies aan de arts of   psycholoog uit te leggen waarom ze transgender zijn als ze zichzelf, via informatie online, deze diagnose hebben gegeven, zodat ze ook de procedures binnen kunnen rollen.

RECENTERE ARTIKELEN: https://www.itv.com/news/london/2020-10-07/kiera-bell-high-court-to-hear-landmark-case-on-experimental-puberty-blockers-for-childrenhttps://thepostmillennial.com/detransitioners-make-the-case-against-transing-children-at-can-i-get-a-witness-conference

Reportages van BBC Newsnight over de kliniek waar Keira haar behandeling kreeg: https://youtu.be/zTRnrp9pXHY (juni 2020). https://youtu.be/8MYWT1Cfp1g (oktober 2020)

Het statement van Keira Bell