Kies wijzer met onze vrouwenkieswijzer
Voorzij heeft de verkiezingsprogramma’s van dertien politieke partijen doorgespit op relevante onderwerpen voor vrouwen. Van zeven onderwerpen geven we aan of de partijstandpunten overeenkomen met die van Voorzij. Groen betekent EENS. Let op: dit is uitsluitend gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s.
Dit vindt Voorzij
1. Zelfidentificatie van geslacht
Het wetsvoorstel ‘Wijziging vermelding geslacht in geboorteakte’ door middel van zelfidentificatie (ook wel transgenderwet), moet worden verworpen. Persoonsgegevens op overheidsdocumenten moeten feiten (geslacht) weergeven, geen gevoelens. Zelfidentificatie van geslacht maakt zowel het begrip vrouw als het begrip homoseksueel en de daaraan gerelateerde rechten betekenisloos.
2. Verbod op conversietherapie
Conversietherapie betekende vroeger ‘homogenezing’. Het rapport ‘Voor de verandering’ dat bij het wetsvoorstel hoort, geeft geen feitelijke onderbouwing van de noodzaak van de wet. Volgens het rapport komt homoconversietherapie in Nederland zelfs amper nog voor. Het wetsvoorstel bevat een bredere invulling naar conversietherapie voor genderdysforie, maar waarom wordt niet uitgelegd. Wij wijzen het wetsvoorstel af om de volgende redenen:
1. De Wet op gelijke behandeling beschermt al iedereen met een bepaalde seksuele oriëntatie of genderidentiteit;
2. Het begrip ‘genderidentiteit’ is niet juridisch gedefinieerd en alleen te omschrijven als ‘een innerlijk ervaren gevoel’. Hierdoor is niet exact vast te stellen welke zorg, behandelingen of therapieën strafbaar zijn of niet;
3. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen therapie gericht op ‘homogenezing’ en therapie voor het ondersteunen van jongeren die van geslacht willen veranderen, terwijl juist dan therapeutische gesprekken worden aangeraden;
4. De professionele vrijheid van behandelaars wordt onder druk gezet met een celstraf tot een jaar;
5. De gezagsverhouding én vertrouwensrelatie tussen ouders en kind komt onder druk te staan.
3. Vrouwenruimtes en vrouwensport
Op plaatsen waar vrouwen kwetsbaar zijn (gevangenissen, opvanghuizen, kleedruimtes, toiletten, slaapruimtes) zijn vrouwenruimtes uitsluitend toegankelijk voor vrouwen en meisjes.
Alle vrouwensport blijft behouden voor vrouwen.
4. Geweld tegen vrouwen
Uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes (verkrachting, femicide, genitale verminking, eerwraak, stalking, online haat, enz.). Er komen maatregelen voor specifieke voorzieningen voor vrouwen en meisjes, opvang en hulp voor slachtoffers, onderzoek en gegevensverzameling op basis van geslacht.
5. Gezondheidszorg voor vrouwen
Er komt meer aandacht voor gezondheidszorg en onderzoek naar gezondheid en ziekte bij vrouwen. De huidige stand van zaken is gebaseerd op het mannenlichaam als standaard. Veel ziektes openbaren zich anders bij vrouwen en veel medicatie is alleen uitgetest op mannen, terwijl dat bij vrouwen anders werkt.
6. Abortus en anticonceptie
Vrouwen zijn baas in eigen buik. Zij hebben ongehinderd toegang tot voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. Zet programma’s door om ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld bij tieners.
7. Draagmoederschap
Alle vormen van draagmoederschap in binnen- en buitenland, de verkoop van embryo’s en eicellen, baarmoedertransplantaties bij mannen en elke andere vorm van uitbuiting van zwangerschap en bevalling zijn een inbreuk op de lichamelijke integriteit van vrouwen. Dit moet worden tegengegaan.
Per partij alles op een rij
We hebben alle onderwerpen uit de verkiezingsprogramma’s verzameld die belangrijk kunnen zijn voor vrouwen. Klik op het logo om ze te lezen.
Steun Voorzij, geef gul
Vond je deze vrouwenkieswijzer handig?
Help ons dan met een donatie, zodat wij nog beter kunnen opkomen voor vrouwenrechten en invloed uitoefenen op parlement, beleidsmakers en beslissers.
Onze stichting heeft een ANBI-status, dus je gift is fiscaal aftrekbaar.
Maak meteen een bedrag over