Fuck gender

Toen we nog een vrouwen- en homobeweging hadden spraken we over de strijd tegen het patriarchaat en de opgelegde heteronorm. Nu de meeste mensen denken dat gelijkberechtiging en veiligheid voor (lesbische) vrouwen en homoseksuele mannen bereikt is, lijkt het erop dat een smeulende guerrillastrijd onopgemerkt aan ons voorbijgaat waarin een zeer agressieve minderheid niet alleen de moeizaam verworven rechten voor vrouwen de nek omdraait, maar ook het begrip homoseksualiteit.
Heel eenvoudig door de taal, en dus ons denken, te veranderen.

Deze ‘newspeak’ heeft het begrip sekse (=biologisch geslacht) verruild voor gender en van de vrouw slechts een construct gemaakt dat met chirurgische en hormonale ingrepen geconstrueerd kan worden uit elke man (deze keer is er wel iets meer nodig dan een rib). Nee, nog gekker: die ingrepen zijn helemaal niet meer nodig! Met de nieuwe wet op Zelfidentificatie hoeft een man alleen maar te zeggen dat hij zich vrouw vóelt (meestal houdt hij van nagellak en make-up, maar niet van huishoudelijke taken, luiers verschonen of mantelzorgen) om zijn geboortecertificaat te laten aanpassen en een V in zijn paspoort te krijgen. Vroeger noemden we dat het vervalsen van officiële documenten, nu heet het bevestigen van je gender, een begrip uit vrouwenstudies dat oorspronkelijk betekende de rollen en uiterlijkheden die aan een vrouw of man worden toegewezen, afhankelijk van tijd en cultuur en aangeleerd door socialisatie.
Per definitie veranderlijk dus (in tegenstelling tot sekse).

‘Gender benders’, meestal lesbische vrouwen en homoseksuele mannen, stonden vaak in de schijnwerpers omdat zij zich niets aantrokken van die cultureel opgelegde normen. Zij kleedden en gedroegen zich nogal afwijkend daarvan, op een vrolijke manier, juist om te laten zien hoe breed het spectrum van mannelijkheid en vrouwelijkheid kan zijn. De huidige trans-activisten draaien dit om: biologische mannen die graag vrouw willen zijn bepalen de grenzen van dit vrouw-zijn en presenteren een zeer traditionele, rolbevestigende karikatuur. Zij vertellen ons, vrouwen, wat een vrouw is en hoe het voelt om vrouw te zijn.

Dit komt me bekend voor; dat mannen ons vertellen wat en wie wij zijn en wat wij voelen. De moderne, individualistische ’life-style’ vrouwen- en homobeweging gaat hierin kritiekloos mee en eet haar eigen kinderen op: vooral jonge meiden die niet echt meisjesachtig maar eerder stoer zijn en vaak op meisjes vallen krijgen massaal via social media opgedrongen dat ze waarschijnlijk in het verkeerde lichaam zijn geboren en eigenlijk een jongen zijn. Het verhaal om ook vrouw te kunnen zijn, buiten de parallelle ideaalwerelden van social media, wordt niet meer verteld. Liever een meisjesachtige hetero jongen, dan een butch lesbo. Jammer van dat interessante begrip gender. Het is gekaapt en bereikt het tegenovergestelde: fuck gender!

Sappho