De pot op!

In hoog tempo verdwijnen aan Nederlandse universiteiten en hogescholen de vrouwentoiletten. Ze worden vervangen door zogenaamde ‘genderneutrale’ toiletten. Bijvoorbeeld bij de Universiteit Twente en Saxion in Deventer en Enschede.

Complete verdiepingen op de Saxion Hogeschool in Enschede hebben geen toiletten meer voor vrouwen. Op de toiletten staat geen vrouwen- of mannensymbool, maar uitsluitend het ‘genderneutrale’ teken. Het is opvallend dat geen enkel mannentoilet wordt opgeofferd aan deze rage. Alleen de vrouwentoiletten sneuvelen.

NIEUWSBERICHTEN 

  • Soms blijven meisjes zelfs thuis omdat er op school alleen genderneutrale toiletten zijn. Vooral als ze ongesteld zijn. Anderen houden hun plas op of drinken niet om maar niet naar toilet te hoeven gaan.
  • Vrouwen worden vaker slachtoffer van seksueel geweld in gemengde toilet- en wasvoorzieningen. In het buitenland blijkt dat het onveiliger is voor vrouwen omdat mannen daar vaker gluren en potloodventen.
  • Dat dit ook een gevaar is in kampen voor vluchtelingen en ontheemden is een bekend feit. Daarom pleit vluchtelingenorganisatie UNHCR altijd voor aparte toiletten voor vrouwen, met een goed slot en afgesloten muren en deuren die van plafond tot de vloer afsluiten. De verhouding genderneutrale eenheden stellen zij op 1 op de 500, zo blijkt uit hun handleiding
  • In januari 2023 kwam YouGov met een enquête waaruit blijkt dat 80% van de vrouwen én mannen liever aparte toiletten heeft.

VERHALEN VAN LEZERS

Je vindt hier ook ervaringsverhalen. We zijn benieuwd naar de ervaringen met gemengde toiletten. Wil je zelf wat vertellen? Mail dan naar info@voorzij.nl, liefst met foto!