Drag queens weten het beter – 2

Een paar maanden geleden schreef ik hier over de wijsheid van drag queens over vrouw-zijn:

Drag queens weten het beter – Voorzij

Vorige week liet de door mij gewaardeerde historica Jolande Withuis (schrijfster van Vrouw en Vrijheid) zich in Trouw ook kritisch uit over drag queen optredens in het openbaar. Ze vroeg zich af waarom het verkleden en schminken door witte mensen om zwarte mensen als karikatuur neer te zetten wél algemeen wordt afgekeurd, maar als mannen hetzelfde doen om vrouwen te imiteren niet.

Waarom is blackface een misdaad en drag kunst? | Trouw

Maar alleen al de vraag stellen is blijkbaar niet meer mogelijk, laat staan een discussie voeren. In een reactie op haar column schreef iemand: een jurk kun je uitdoen, maar een zwarte huid niet. Tja, dat is natuurlijk een kromme redenering met de verkeerde vergelijking. De jurk staat op hetzelfde niveau als de zwarte schmink. Beiden kun je uit- en afdoen want inwisselbaar voor een ander kledingstuk en andere kleur. Dat zijn geen vaststaande, biologische gegevens, het zijn uiterlijke omhullingen. Maar je vrouwelijk geslacht of je zwarte huidskleur, die kun je niet uit- of afdoen.

Een dergelijke redeneertrant laat haarscherp zien hoe sommige mensen vrouwen zien: als niet meer dan een glitterjurk die aan of uit kan worden gedaan. Door vrouwen, maar blijkbaar ook door mannen. Hoog tijd dat mannen leren hoe ze ook op andere manieren vrolijk ‘vrouwelijk’ kunnen zijn. Mantelzorgen voor je oude moeder is het eerste wat in me opkomt. Je moeder, zus of vriendin weet vast nog meer te bedenken. Zij weten het beter.