Biologie

Telkens weer verbaas ik mij erover dat het merendeel van de volwassen Nederlanders basale biologische kennis mist. Zo ervaar ik als Type-1 diabetes patiënt regelmatig dat mensen rekening met me willen houden door bijvoorbeeld te vragen of ik wél vis mag eten.

Ze hebben geen idee wat het verschil is tussen koolhydraten, eiwitten en vetten en wat die in je lichaam doen.

Ook in de discussie over vaccinatie blijkt dat veel mensen geen idee hebben wat een virus is, laat staan een vaccin. Tot slot de overtuiging van veel ‘woke’ sympathisanten van de radicale trans-beweging dat biologische sekse niet bestaat en dat man- of vrouw-zijn slechts sociale constructen zijn (‘gender’).
Toch wordt elk exemplaar van het zoogdier Homo sapiens nog steeds geboren met het chromosomenpaar XX óf XY en de daaruit voortvloeiende hormonen en geslachtsorganen (enkele zeldzame uitzonderingen daargelaten) en latere lichamelijke ontwikkelingen.

Al die kennis komt in de biologieles op de middelbare school aan de orde. Maar blijkbaar is tegenwoordig alle (biologische) kennis een sociaal construct en kan die de prullenbak in. We moeten het doen met onze allerpersoonlijkste gevoelens over ons lichaam, inclusief onze gezondheid en eventuele ziektes.
Ik wens alle biologiedocenten veel sterkte!

Sappho

(naar aanleiding van het artikel ‘De strijd om letter in je paspoort’ in de Volkskrant van 26 dec 2021)